Beton constructie, gebouw van 12 verdiepingen hoog - Appartementen complex Cosmopolitain - Brussel, België

Structurele versterking

Beton constructie, gebouw van 12 verdiepingen hoog - Appartementen complex Cosmopolitain - Brussel, België

Het verhogen van de normaalkracht- en moment capaciteit van de kolommen.

Onderwerp 
Beton constructie, gebouw van 12 verdiepingen hoog
Object 
Appartementen complex Cosmopolitain
Stad 
Brussel
Staat 
Brussel
Land 
Belgium
Datum 
2017
Looptijd 
6 maanden

Situatie

Er was sprake van zowel overschrijding van de normaal kracht capaciteit als moment capaciteit waardoor de kolommen versterkt dienden te worden. De te versterken constructie betreft een gebouw van 12 verdiepingen hoog. De constructie dient versterkt te worden vanwege belastingtoename in de nieuwe situatie waardoor delen van de constructie onvoldoende moment en/of normaalkracht capaciteit hebben.

Oplossing

Binnen dit project worden 3 varianten van koolstofvezelwapening (CFRP)toegepast. te weten: uitwendig op te lijmen CFRP-Lamellen (S&P C-Laminate SM), uitwendig op te lijmen CFRP-doek (S&P C-Sheet) en FRCM , een koolstofvezel net in combinatie met een cementgebonden spuitmortel (S&P ARMO-Systeem). Uit onderzoek is gebleken dat door de relatief hoge normaalkracht op de kolommen de drukcapaciteit van het beton maatgevend is voor zowel normaalkracht-als momentcapaciteit. Deze conclusie impliceert dat door de verhoging van de normaalkrachtcapaciteit ook de momentcapaciteit zal voldoen. Om dit tot stand te brengen zij twee versterkingsprincipes gebruikt. Het eerste principe is het vergroten van de betondoorsnede door het gebruik maken van de constructieve capaciteit van de mortel welke nodig is voor de brandwerendheid.Het tweede principe is het omwikkelen van de kolommen met CFRP in de vorm van ARMO-mesh of C-Sheet. Hierdoor wordt het beton opgesloten en kan een 3D spannings toestand ontstaan. Doordat het bezwijken van beton door laterale trekspanninegen wordt voorkomen wordt een hogere druksterkte bereikt. Tevens neemt de ductiliteit van de betondoorsnede toe .

Materiaal

130 ton Armo crete w, 2000 m2 Armo mesh 200/200 en 2000 m2 Armo Mesh L500, S&P C-Sheets 240 (300 gr/m2) 300m2 en 150 m1 S&P C-Laminate SM 100x1,2 mm

S&P Armo Crete w en S&P Armo Mesh 200/200 en L500, alle kolommen aan de gevelzijden van het gebouw.
S&P C-Sheet 240 (300 gr/m2) en S&P Resin 55HP tbv de kolommen in het midden van het gebouw.
S&P C-Laminate SM 100x1,2mm tbv versterken van de balken.

Fotogalerij

Service

Contactpersoon

Verantwoordelijke S&P kantoor

U bent hier

  Contact

  Legal info

  Legal info

  • Over Simpson Strong-Tie®

   Sinds 2012 is S&P een onderdeel van Simpson Strong-Tie, een internationaal bouwproductenbedrijf met hoofdvestiging in Californië met verschillende vestigingen in heel Europa.

   Het bedrijf zet zich in voor het succes van zijn klanten en biedt de hoogste product- en servicekwaliteit, van ontwikkeling tot ondersteuning ter plaatse.

  SIMPSON Strong-Tie